Εκδηλώσεις

Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Η Ναύπακτος, ή Έπαχτος για τους ντόπιους αλλά και Lepanto- για τους ενετούς κατακτητές της – ξέρει μέχρι σήμερα να φυλάει καλά την ιστορία και το όνομά της που ακούγεται από άκρη σε άκρη σε αυτόν τον πλανήτη χάρη στην περιβόητη ναυμαχία – ορόσημο του 1571, που έλαβε χώρα στο στόμιο του Πατραϊκού Κόλπου δίπλα στις Εχινάδες νήσους. Η ναυμαχία αυτή υπήρξε σημαντικό ιστορικό γεγονός, καθώς σε αυτήν αναχαιτίσθηκε η απειλητική για την Ευρώπη τουρκική ναυτική δύναμη.

Η αναπαράσταση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου διοργανώνεται κάθε χρόνο αρχές Οκτωβρίου προς τιμήν αυτής της ιστορικής μάχης και προσφέρει φαντασμαγορικό θέαμα στους θεατές της.

Το έθιμο με τους Επιταφίους

Την Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του Επιταφίου, δημιουργείται ένα φαντασμαγορικό θέαμα, που όμοιό του δεν έχεις ξαναδεί. Πιάσε θέση στο λιμάνι από νωρίς και περίμενε τους επιτάφιους της πόλης που θα συναντηθούν εκεί. Τα φώτα του δρόμου σβήνουν και φωτιές ανάβουν στις πολεμίστρες, αλλά και μέσα στη θάλασσα ξεπροβάλλει ένας φλεγόμενος σταυρός.

Η ατμόσφαιρα κατανυκτική όπως ταιριάζει στην ημέρα, ο κόσμος ψέλνει τα Εγκώμια, η Φιλαρμονική του δήμου παιανίζει πένθιμα και η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι προκειμένου όλοι να θαυμάσουν τα φωταγωγημένα τείχη και τα πολυάριθμα πυροτεχνήματα.

Το έθιμο αυτό έχεις τις ρίζες του πίσω στην δεκαετία του ’50,  όταν οι ψαράδες έδιναν το δικό τους στίγμα στην σημαντική αυτή ημέρα για την χριστιανοσύνη. Κατά την περιφορά των δύο επιταφίων, «στόλιζαν» τις πολεμίστρες του λιμανιού με εκατοντάδες αναμμένες δάδες προσδίδοντας έτσι μια επιπλέον κατανυκτική πινελιά στο ήδη πένθιμο κλίμα.

ΖΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ